اخبار قرآنی (یک خبر هنری قرآنی)

 

در نشست خبری سمفونی «رسول عشق و امید» مطرح‌شد


«رسول عشق و امید» با الهام از آیه‌ی «إِنِّی أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ» تصنیف شد

 

سمفونی «رسول عشق و امید» با مفهوم کلی آیه‌ی «إِنِّی أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ» تصنیف شده‌ و شامل شیوه روایت از آفرینش تا میلاد حضرت مسیح(ع)، زندگی حضرت مریم(س) براساس سوره مریم و زندگی حضرت محمد(ص) است.

نشست خبری سمفونی «رسول عشق و امید»

 در نشست خبری سمفونی «رسول عشق و امید» که صبح امروز 1 مردادماه در تالار وحدت با حضور «لوریس چکناواریان» آهنگساز و رهبر ارکستر، «مهدی شجاعی» نویسنده روایت کلامی اثر و «مهدی مسعودشاهی» مدیر بنیاد رودکی برگزار شد، «لوریس چکناواریان» با بیان این مطلب گفت: از کودکی میان دو فرهنگ ایرانی و ارمنی بزرگ شدم و از همان زمان علاقه فراوانی به آهنگ‌های مذهبی ایران داشتم که انگیزه اصلی نوشتن اثر «رسول عشق و امید» به زبان بین‌المللی موسیقی یعنی سمفونی شد.

وی درپاسخ به این پرسش که چرا به‌عنوان یک اقلیت مسیحی برای حضرت محمد(ص) اثری موسیقایی نوشته‌است، پاسخ داد: از کودکی علاقه عجیبی به مراسم مذهبی عاشورا داشتم و همین خاطرات سبب‌شد با پیشنهاد مسئولان بنیاد رودکی، مفاهیم مذهبی و زندگی بزرگان دین اسلام را با زبان موسیقی کلاسیک به جهانیان و مردم کشورم عرضه کنم.

«چکناواریان» در توضیح روش کاری خود در تصنیف این اثر که اساساً سبکی غربی است، اشاره‌کرد: من با روش شخصی خودم در هارمونی که تجربه 50 ساله موسیقایی‌ام است، به نوشتن این سمفونی پرداختم به این معنی که در قالب سبک کلاسیک با ریتم‌ها و دستگاه‌های موسیقی ایرانی ترکیبی جدید در سمفونی به‌دست آمد.

وی ادامه داد: در اجرای سمفونی «رسول عشق و امید» در جشنواره بین‌المللی موسیقی فجر سال 85 از قطعات آهنگسازان مختلف استفاده کردم اما در اجرای پیش‌رو (19 مرداد در تالار وحدت) تمامی 12 قطعه ساخته خودم است که در ترکیبی با هنرهای دیگر مانند حرکت، نورپردازی، افکت‌های صوتی و ... اجرا خواهدشد.

«مسعودشاهی» در تکمیل گفته وی افزود: گروه حرکت به رهبری «نادر رجب‌پور» 30 نفر هستند که در صفحه متحرک تالار وحدت اجرا خواهند داشت. اجرای این سمفونی با همکاری بنیاد رودکی، دفتر موسیقی و شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مرکز هنرهای نمایشی انجام می‌شود.

وی ادامه داد: جلوه‌های ویژه این سمفونی توسط «زاویه»، دکور «حسین عالم‌بخش»، دستیاری کارگردان «حسین مهکام» و روایت داستان توسط گروه حرکات موزون ادا خواهدشد که در صورت عدم موفقیت در بخش اخیر از گویندگان و مجریان دیگری دعوت می‌شود.

«چکناواریان» در ادامه افزود: ترکیب این‌چنینی با هنرهای مختلف و موسیقی در جهان و ایران بی‌سابقه است زیرا تاکنون موسیقی با یکی از این هنرها در ارتباط بوده بنابراین نامی معین برای این سبک نمی‌توان انتخاب کرد و در بروشور اثر هم در پرانتز، «نمایش‌موسیقی» نوشته خواهدشد.

این آهنگساز موسیقی کلاسیک تشریح‌کرد: تعداد اعضای ارکستر سمفونیک تهران که اجرای بخش موسیقی این سوئیت‌سمفونی را به‌عهده دارند، 80 نفر است. 60 نفر از اعضای گروه کر دفتر موسیقی و شعر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به علاوه 30 نفر اعضای گروه حرکت، بیش از 150 نفر اجراکننده روی صحنه خواهندبود که امیدوارم اجرایی منحصر به‌فرد باشد.

«چکناواریان» در توضیح نام «سوئیت‌سمفونی» افزود: سوئیت در سبک موسیقی کلاسیک نوعی موسیقی است که به روایات مذهبی با همراهی موسیقی می‌پردازد و نام سمفونی در اثر اشاره به سبک سمفونی نیست بلکه به اجرای اثر توسط ارکستر سمفونیک اشاره دارد.

آهنگساز اپرای «رستم و سهراب» ادامه داد: سبک و عملکرد موسیقی و روایت مذهبی نیز در این اثر مذهبی است که از آهنگ‌ها و نوحه‌های مذهبی ایران، دستگاه‌های موسیقی سنتی ایران، کروه کر و آهنگ‌های ملی استفاده شده است.

وی تصریح‌کرد: شیوه روایت از آفرینش تا میلاد حضرت مسیح(ع)، زندگی حضرت مریم(س) براساس سوره مریم، زندگی حضرت محمد(ص) شامل مراحل تولد، فتح مکه، مبعث و وفات، داستان زندگی حضرت علی(ع) شامل مراحل عید غدیرخم، ازدواج و شهادت، زندگی امام حسین(ع) قبل و بعد از عاشورا و زندگی ائمه(ع) تا میلاد منجی و غیبت ایشان است.

«چکناواریان» به حضور نوازندگان میهمان از ارکستر ارمنستان اشاره‌کرد و توضیح‌داد: حضور این نوازندگان به علت نیاز به نوازندگان متعدد در ارکستر است و دلیل بر ضعف نوازندگان ایرانی نیست زیرا این اثر برای سازهای متعدد و مختلفی نوشته‌شده است.

در ادامه نشست خبری، «مهدی شجاعی» نویسنده روایت کلامی این سمفونی گفت: شخصیت محوری این روایت حضرت محمد(ص) است اما روایت با داستان آفرینش و میلاد حضرت مسیح آغاز می‌شود. در کل مفهوم خلقت و رسالت در این اثر بیشتر از مفاهیم دیگر قابل درک است و این مفاهیم در تعاملی محکم با موسیقی ارائه شده‌است.

وی ادامه داد: قالب روایت ادبیات است مانند رمان یا داستان اما این رمان به خودی خود گویا نیست زیرا در لحظاتی که موسیقی بیانگر داستان است، از کلام استفاده نمی‌شود.

«شجاعی» افزود: مفهوم کلی اثر با آیه «إِنِّی أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ» همراه است که خداوند آن را در اعتراض فرشتگان به آفرینش انسان نازل کرده است. شأن آمدن امامان نیز برای تبیین این نکته است اما در مورد حضرت مهدی(ع) ایشان غایب می‌شوند تا زمینه مردم در پذیرش دین مورد نظر حضرت محمد(ص) فراهم شود.

سمفونی «رسول عشق و امید» از 19 مردادماه به مدت 5 شب ساعت 21 به آهنگسازی و رهبری «لوریس چکناواریان» در تالار وحدت اجرا خواهدشد که در صورت استقبال مخاطبان در 5 شب بعدی نیز این برنامه اجرا خواهدشد.

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد