1100 نسخه خطی قرآن فهرست‌نویسی می‌شود

1100 نسخه خطی قرآن  

فهرست‌نویسی می‌شود

مسئول بخش خطی کتابخانه ملی از فهرست‌نگاری کامل 14 هزار جلد نسخه خطی که 1100 جلد آن مربوط به نسخ خطی قرآن کریم است خبر داد.

  

فتح‌الله کشاورز، مسئول بخش خطی کتابخانه ملی،  با بیان این که فهرست‌نویسی نسخ خطی در کتابخانه ملی سرعت گرفته است، اظهار کرد: به منظور افزایش سرعت در فهرست‌نویسی، تلاش کردیم تا چند فهرست‌نویس متبحر را به صورت قراردادی برای این کار جذب کنیم تا کار را به نحو مطلوب‌تر و سریع‌تری پیش ببرند.

وی در ادامه این مطلب گفت: در حال حاضر 35 هزار جلد نسخه خطی در کتابخانه مجلس شورای اسلامی وجود دارد که از این میان، 14 هزار جلد آن فهرست‌نویسی شده است.

کشاورز در ادامه این مطلب اظهار کرد: در میان نسخه‌های یاد شده قرآن نیز وجود دارد که با توجه به این موضوع می‌توان گفت که 1100 جلد از نسخ خطی یاد شده قرآن است.

وی ادامه داد: نسخه‌های خطی قرآن مربوط به قرن دوم تا سیزدهم است که برخی از آن‌ها به صورت کامل به نگارش در نیامده است. به طوری‌که در میان آنان قرآن‌های نگاشته شده به صورت یک حزب و یک جزء از قرآن، سوره‌های مجزا و قرآن کامل دیده می‌شود.

کشاورز با بیان این که فهرست‌نویسی انجام شده به صورت کامل انجام شده است، افزود: در بدو ورود نسخ خطی به گنجینه کتابخانه ملی، فهرست‌نگاری مختصری انجام می‌شود که در این قرارداد درصدد برآمدیم فهرست کاملی از این نسخ را مکتوب کنیم.

مسئول بخش خطی کتابخانه ملی، از قرارگیری اطلاعات نسخ خطی روی پایگاه اینترنتی کتابخانه ملی یاد کرد و ادامه داد: با این وجود، اطلاعات کامل و دقیق آن باید شناسایی و مکتوب می‌شد که اقدام یاد شده نیز در این راستا صورت گرفته است.

کشاورز با بیان این که اکنون مطالب و اطلاعات نسخ خطی روزآمد خواهد شد، گفت: در مرحله عقد قرارداد با گروه یاد شده هستیم تا سرعت فهرست‌نگاری نسخ خطی بالا برود.

«ویکی فقه» راه‌اندازی شد

محققان پارک فناوری پردیس موفق به طراحی و ساخت «ویکی فقه» و کتابخانه مجازی طلاب حوزه‌های علمیه شدند.
مهندس جوادی، مدیرعامل شرکت طراح این نرم‌افزار در گفت‌وگو با ایسنا در خصوص این دانشنامه فقهی (ویکی فقه) اظهارکرد: در ویکی‌فقه تلاش شده تا مبانی فقه و اصول را که توسط محققان حوزوی نوشته می‌شود، بر روی اینترنت منعکس کرده و ابزاری برای تولید دانشنامه توسط طلاب قم، نجف، مشهد، شهرستان‌ها و سایر کشورها تهیه کرد به‌ گونه‌ای که تولید محتوا بر عهده طلاب بوده و می‌تواند با تلفیق با مدرسه فقاهت و کتابخانه اینترنتی، ابزارهای لازم برای بیان دیدگاه‌های فقهی را در راستای اسنتاج قوی‌تر فراهم کند.

وی درباره اهداف طراحی ویکی فقه خاطرنشان کرد: برقراری ارتباط تدریس، تحقیق و کتب به گونه‌ای که شاگرد در مورد درس استاد خود تحقیق کرده، آن را بر روی سایت قرار دهد و طلاب سایر حوزه‌ها با مطالعه آن بتوانند اشکال‌های آن را بیان کرده و آن را کامل‌تر کنند؛ برقراری ارتباط حوزه‌ها که با این روش، پیوند علمی بین سه حوزه علمیه قم، مشهد و نجف ایجاد شده و طلاب شهرستان‌ها و سایر کشورها نیز می‌توانند به زبان فارسی یا عربی در این هم‌افزایی علمی شرکت کنند، برقراری و گسترش ارتباط مخاطبان ویکی فقه (طلاب و مردم)، هم‌افزایی در درس خارج، بیان استدلال به شکل قیاس نوع اول، تلخیص درس به صورت بیان چکیده درس ، بیان مطالب اضافه بر درس و پیوند به منابع درس مطرح شده توسط استاد از اهداف طراحی این دانشنامه فقه و اصول است.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان طراح این دانشنامه با بیان اینکه تاکنون 894 مقاله در زمینه علوم دینی و فقه توسط طلاب حوزه‌های علمیه در سیات به ثبت رسیده است، گفت: ثبت مقاله در موضوعات فقه، اصول و کلام با هماهنگی با اساتید، تدوین ضوابط نوشتاری و محتوایی در قالب آئین‌نامه، آموزش کاربران از طریق برگزاری جلسات آموزشی با طلاب برای چگونگی ثبت مقاله در ویکی فقه و کنترل محتوا توسط مدیرسیستم از کارهایی است که در راستای تدوین و طراحی ویکی فقه به انجام رسیده است.

وی با بیان اینکه ویکی فقه یکی از ابزارهای لازم برای طلاب در بیان موارد مستحدثه و موضوعات جدید است، تصریح کرد: ویکی فقه به عنوان دانشنامه فقه و اصول راه‌اندازی شده و طلاب می‌توانند در تولید محتوا مشارکت کنند به طوری که طلابی که در حال گذارندن درس خارج فقه باشند می‌توانند در این دانشنامه ثبت‌نام کرده و در زمینه دروس ارائه شده توسط استاد و یا دیگر مفاهیم فقهی و دینی مقاله نوشته و به نام خود در این دانشنامه به نشانی اینترنتی www.wikifeqh.ir ثبت کنند.

جوادی همچنین در خصوص این کتابخانه مجازی به ایسنا گفت: 636 عنوان کتاب در قالب 1530 جلد در بخش‌های فقه، اصول، حدیث، تفسیر، تراجم، ائمه اطهار و موضوعات متفرقه بر روی سایت قرار داده شده است به گونه‌ای که 179 عنوان کتاب در بخش فقه، 44عنوان کتاب اصول، 23 عنوان کتاب حدیث، 26 عنوان کتاب تفسیر،34 عنوان کتابدر بخش تراجم، 68 عنوان کتاب در بخش ائمه اطهار و 262 عنوان کتاب نیز در بخش موضوعات متفرقه در نشانی www.Eshia.ir/Books قابل مشاهده است.

وی در پایان با بیان اینکه این قابلیت‌های این دانشنامه فقه و اصول، تصریح کرد: جست‌وجوی لفظی، نمایش عنوان به همراه خلاصه متن کتاب پس از جست‌وجو، جست‌وجوی پیشرفته و تعیین محدوده جست‌وجو توسط کاربر از ویژگی‌ها و قابلیت‌های این کتابخانه مجازی است که طلاب می‌توانند از آن استفاده کنند.